OVER ONS

HALLO, MIJN NAAM IS ANDY KENTIE

Een aantal jaar geleden ben ik met mijn familie in Egypte aangekomen. Na een bezoek aan Luxor ben ik geïnspireerd geraakt door de oude geschiedenis en de voor mij andere en nieuwe cultuur. Ik vond dat mijn vrienden en verdere familie dit ook een keer mee moest maken en ik ben toen begonnen kleine groepjes mee te loodsen naar Egypte. Nadat zij contact hadden gemaakt met onze goede en lieve vriend Karim, die vertellen kan zoals niemand anders vertellen kan over de oudheid van Egypte, waren zij net zo enthousiast als ik.

Van het een kwam het ander en nadat we met een groep een Dahabiya hadden gehuurd zijn we op het plan gekomen om zelf een Dahabiya aan te schaffen. Dat was en is een bijzondere stap geweest. Niet altijd makkelijk in veel opzichten. Het realiseren van de Dahabiya heeft niet kunnen gebeuren zonder vrienden in Egypte. Het ondernemen is ook een uitdaging, want hoe bereiken wij onze gasten? Er varen meerdere Dahabiya boten en allemaal stuk voor stuk prachtige exemplaren. Allen plaatjes om te zien. Het is dan zeker niet mijn bedoeling om een concurrent te zijn voor anderen. Onze instelling is meer gericht op samenwerking.

Het doel van deze onderneming is mensen een onvergetelijke vakantie mee te geven. Een vakantie waar men rust kan vinden, waar men even alles los kan laten om daarna met nieuwe energie weer verder te kunnen gaan met het dagelijks leven.

Er is nog een tweede doel en dat is om financiën te creëren/genereren waarmee wij de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken gaan ondersteunen. Wij koppelen Hapi-Egypt discover the Nile aan onze stichting Hapi voor moeder en kind. Via ons blog houden wij u op de hoogte. Mijn wens is, onze wens is dat wij onze doelen mogen gaan realiseren.

In de afgelopen jaren hebben wij ontdekt dat het niet vanzelf gaat wanneer je iets wilt ondernemen, maar met het doel in zicht zijn we er van overtuigd dat we in de toekomst mooie projecten kunnen waarmaken.

Ik wens iedereen een fantastische reis op de Dahabiya Hapi-Egypt.

Egypte, het geschenk van de Nijl

Egypte is door de bevloeiing van de Nijl een vruchtbaar land in Afrika. Egypte werd daarom ook wel het geschenk van de Nijl genoemd, want deze rivier had de macht het leven van de Egyptenaren te veranderen.

De jaarlijkse overstroming van de rivier maakte landbouw mogelijk. Zonder overstroming dus geen voedsel. Maar een overstroming die te lang duurde betekende ook geen voedsel, omdat de lange blootstelling aan het water de gewassen vernietigde.
Sinds de aanleg van de Aswandam overstroomt de Nijl niet meer. Daarmee zijn echter alle problemen voor Egypte niet voorbij. Onze gids zal u er meer over vertellen bij de dam.

Geschiedenis
Egypte met zijn eigen mythologie is ook het land van de farao’s, piramides en sfinxen. De geschiedenis van dit prachtige land is bijna net zo oud als dat van de mensheid zelf.

Het oude Egypte, bestaande uit Opper-Egypte (zuiden) en Neder-Egypte (noorden), is een van de eerste beschavingen in de wereld. Het land had een zeer stabiele cultuur die van grote invloed was op Europa, het Midden-Oosten en andere Afrikaanse landen.

Topografie
De totale oppervlakte van Egypte is iets meer dan 1 miljoen vierkante kilometer. Voor het grootste deel zijn dit woestijnen als de Sahara. 5,5% van deze oppervlakte wordt gevormd door de Nijlvallei en de Nijldelta en is de plek waar bijna alle Egyptenaren wonen. Dat zijn ruim 97 miljoen mensen. Je kunt dus wel stellen dat het leven in Egypte zich rondom de Nijl bevindt.

Cairo
De Egyptische stad Caïro is de grootste stad van Afrika met maar liefst 14 miljoen inwoners. Het is tevens de hoofdstad en staat al eeuwen bekend als het centrum van onderwijs en cultuur in de Arabische wereld. Nog steeds heeft de stad prominente universiteiten en internationale scholen.

Voor wie naast de reis met de Dahabiya meer van Egypte wil zien is Cairo zeker een aanrader. Het hart van deze prachtige stad is door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Ook vind je hier het Egyptische Museum met ruim 135.000 Oud-Egyptische items.

In de omgeving van de stad bevinden zich de Piramides van Gizeh, met 1 van de 7 klassieke wereldwonderen: de Piramide van Cheops. Ook ligt hier de Sfinx van Giseh.

Suezkanaal
In het uiterste noordoosten ligt het Suezkanaal, een belangrijke verkeersader voor vrachtschepen en voor Egypte een belangrijke bron van inkomsten. Het Suezkanaal is tevens de scheiding tussen Afrika en Azië.

Het Suezkanaal is 193 kilometer lang en werd geopend in 1869. Dankzij dit kanaal hoefden schepen niet langer om Afrika heen te varen. Jaarlijks maken ruim vijftienduizend schepen de tocht door het Suezkanaal, die tussen de elf en 16 uur kan duren.

In 2015 werd het Suezkanaal uitgebreid om de doorstroming te bevorderen. Een aantal secties van het kanaal werd uitgediept en verbreed. Ook werd er een tweede kanaal van vijftig kilometer lang uitgegraven zodat schepen elkaar vrij kunnen passeren.

Boek nu