Egypte, het geschenk van de Nijl

Egypte is een vruchtbaar land in Afrika en dat komt door de bevloeiing van het land door de Nijl. Egypte werd daarom ook wel het geschenk van de Nijl genoemd, want deze rivier had de macht het leven van de Egyptenaren te veranderen.

De jaarlijkse overstroming van de rivier maakte landbouw mogelijk. Zonder overstroming dus geen voedsel. Maar een overstroming die te lang duurde betekende ook geen voedsel, omdat de lange blootstelling aan het water de gewassen vernietigde.

Sinds de aanleg van de Aswandam overstroomt de Nijl niet meer. Daarmee zijn echter alle problemen voor Egypte niet voorbij. Onze gids zal u er meer over vertellen bij de dam.

Geschiedenis

Egypte is ook het land van de farao’s, piramides en sfinxen met zijn eigen mythologie. De geschiedenis van dit prachtige land is bijna net zo oud als dat van de mensheid zelf.

Het oude Egypte, bestaande uit Opper-Egypte (zuiden) en Neder-Egypte (noorden), is een van de eerste beschavingen in de wereld. Het land had een zeer stabiele cultuur die van grote invloed was op Europa, het Midden-Oosten en andere Afrikaanse landen.

Topografie

De totale oppervlakte van Egypte is iets meer dan 1 miljoen vierkante kilometer. Voor het grootste deel zijn dit woestijnen als de Sahara. 5,5% van deze oppervlakte wordt gevormd door de Nijlvallei en de Nijldelta en is de plek waar bijna alle Egyptenaren wonen. Dat zijn ruim 97 miljoen mensen. Je kunt dus wel stellen dat het leven in Egypte zich rondom de Nijl bevindt.

Cairo

De Egyptische stad Caïro is de grootste stad van Afrika met maar liefst 14 miljoen inwoners. Het is tevens de hoofdstad en staat al eeuwen bekend als het centrum van onderwijs en cultuur in de Arabische wereld. Nog steeds heeft de stad prominente universiteiten en internationale scholen.

Voor wie naast de reis met de Dahabiya meer van Egypte wil zien is Cairo zeker een aanrader. Het hart van deze prachtige stad is door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Ook vind je hier het Egyptische Museum met ruim 135.000 Oud-Egyptische items.

In de omgeving van de stad bevinden zich de Piramides van Gizeh, met 1 van de 7 klassieke wereldwonderen: de Piramide van Cheops. Ook ligt hier de Sfinx van Giseh.

Suezkanaal

In het uiterste noordoosten ligt het Suezkanaal, een belangrijke verkeersader voor vrachtschepen en voor Egypte een belangrijke bron van inkomsten. Het Suezkanaal is tevens de scheiding tussen Afrika en Azië.

Het Suezkanaal is 193 kilometer lang en werd geopend in 1869. Dankzij dit kanaal hoefden schepen niet langer om Afrika heen te varen. Jaarlijks maken ruim vijftienduizend schepen de tocht door het Suezkanaal, die tussen de elf en 16 uur kan duren.

In 2015 werd het Suezkanaal uitgebreid om de doorstroming te bevorderen. Een aantal secties van het kanaal werd uitgediept en verbreed. Ook werd er een tweede kanaal van vijftig kilometer lang uitgegraven, zodat schepen elkaar vrij kunnen passeren.