Luxor

Luxor is een stad met rond de 430.00 inwoners. Vroeger was het de hoofdstad van Opper-Egypte, toen het nog Thebe heette. Tegenwoordig is Luxor een grote toeristische trekpleister, dankzij de vele archeologische plaatsen met overblijfselen van de oude Egyptische cultuur.

Er is teveel om te zien, daarom bezoeken we deze dag een aantal van de vele archeologische vondsten, zoals het ‘Dal der Koningen’ dat meer dan zestig koningsgraven bevat van onder andere Ramses VIII en Toetanchamon. Wij bezoeken drie graven. Het graf van Toetanchamon kan tegen bijbetaling bezocht worden.

Op de westelijke oever van de Nijl bekijken we de Kolossen van Memnon, twee enorme standbeelden van farao Amenhotep III die ruim achttien meter hoog zijn. Ook bezoeken we de Tempel van Hatsepshoet en Tempel van Karnak.

Esna

De plaats Esna staat bekend om zijn kamelenmarkt, de bazaar en vooral om de Tempel van Esna. Van de oorspronkelijke tempel is niet veel meer over, maar de zuilenzaal is goed bewaard gebleven. Achttien zuilen van twaalf meter hoog ondersteunen het plafond. Vergeet tijdens ons bezoek niet omhoog te kijken, want dit plafond is de moeite waard om te zien. Het bevat schilderingen met prachtige astronomische voorstellingen en een kalender van de belangrijkste religieuze feesten.  

Edfoe

De best bewaarde tempel van Egypte staat in Edfoe. Het is de tempel van valkengod Horus, waarvan de bouw begon in 237 voor Christus en was afgerond in 57 voor Christus.

 

De reden dat deze tempel in zo’n goede staat verkeerd komt doordat deze tempel jarenlang onder het woestijnzand was begraven. Daardoor kreeg de tand des tijds er geen vat op.

Een van de eerste professionele egyptologen, Auguste Mariette, ontdekte deze verborgen tempel tussen 1850 en 1881, en verzorgde de opgraving van deze tempel.

 

Kom Ombo

Zeer uitzonderlijk. Zo wordt deze Oud-Egyptische tempel van Kom Ombo bestempeld. De ene zijde is gewijd aan de valkengod Horus terwijl de andere zijde zich wijdt aan de krokodillengod Sobek. Je gaat je ogen uitkijken wanneer je de architectuur van deze tempel met de vele prachtige reliëfs over de geneeskunde en de (krokodillen)mummies aanschouwt.

Aswan

De naam Aswan is afgeleid van het Oud-Egyptische woord Swenet dat ‘handel’ betekende. De stad ligt op de Kreeftskeerkring. Dat houdt in dat tijdens de zomerzonnewende de zon op deze plek loodrecht boven de aarde staat. Aswan is ook een bijbelse plaats. Je kunt erover lezen in Ezechiël 29:10 en in Ezechiël 30:6.

 

De Onvoltooide Obelisk

Aswan staat bekend om de onvoltooide obelisk, de grootste die er is in Egypte. Een obelisk is een gedenknaald die in opdracht van de farao werd gebouwd. Farao Hatsjepsoet gaf opdracht voor de bouw van de onvoltooide obelisk die, eenmaal voltooid, 42 meter hoog zou zijn.

Deze obelisk werd nooit voltooid, omdat er tijdens de bouw breuken in het graniet ontstonden. Toch is deze obelisk van grote waarde, want het maakt veel duidelijke over de gebruikte steenhouwtechnieken van de oude Egyptenaren.

Egyptische obelisken zijn in diverse Europese steden te vinden. Onder meer op het Place de la Concorde in Parijs en het Sint-Pietersplein in Rome. De laatste wordt ook wel de Vaticaanse obelisk genoemd.

De Hoge Dam

Een belangrijk moment voor de Egyptenaren was de voltooiing van de hoge Awandam. Vroeger overstroomde de Nijl elke zomer, wat op zich goed was voor de landbouw. Echter, de overstromingen waren onvoorspelbaar. Duurde de overstroming te lang, dan deed het meer kwaad dan goed.

Om grip op de overstromingen te krijgen werd besloten een dam te bouwen. Echter deze dam bleek al snel te laag te zijn. Ondanks twee verhogingen dreigde deze dam alsnog te overstromen, waarop besloten werd een tweede nieuwe dam te bouwen: de hoge dam.

De Hoge Aswandam is 3600 meter lang, 111 meter hoog, en 980 meter breed. Per seconde kan er maximaal 11.000 kubieke meter water door de dam stromen. Gevaarlijke overstromingen of droogtes zijn dankzij de dam niet meer voorgekomen, maar het zorgt er ook voor dat de Nijldelta niet versterkt wordt met nieuw slib en de bodem hier zijn vruchtbaarheid verliest.

De dam maakte het ook mogelijk om nieuwe dorpjes van elektriciteit te voorzien, het levert tegenwoordig 15% van de behoefte aan elektriciteit in Egypte. Ook ontstond dankzij de dam het Nassermeer met een geheel nieuwe visindustrie.